Jan van de Heyden
Jan van de Heyden was de uitvinder van de brandslang. Als brandmeester paste hij de spuit jarenlang in de praktijk toe. Hij schreef een boek over zijn uitvinding, dat hij zelf van illustraties voorzag. Deze pagina toont het blussen van de brand in het oude stadhuis op de Dam in 1652.
Brandslang
In 1672 maakte Jan van der Heyden in zijn werkplaats aan de Koestraat samen met zijn broer Nicolaas een eerste brandslang. Die zou de methode van brandblussen ingrijpend veranderen. Jarenlang experimenteerde hij met verschillende pompen en spuiten. In 1677 kreeg hij octrooi op een brandspuit die onafgebroken water kon geven.
Brandspuitenboek
In zijn Beschryving der nieuwlijks uitgevonden en geoctrojeerde slangbrand-spuiten en haare wijze van brand-blussen uit 1690 geeft Jan van der Heyden een gedetailleerde beschrijving van de nieuwe brandslang. Daarnaast schrijft hij over de grote branden die Amsterdam getroffen hebben tijdens zijn werkzaamheden bij de brandweer. Bij veel van die branden maakte hij illustraties.
Blussen
In de nacht van 7 juli 1652 ging het oude Amsterdamse stadhuis in vlammen op. Jan van der Heyden toont hier de ouderwetse wijze waarop de brand werd bestreden naast zijn nieuwe manier van blussen. Links lopen mensen met emmers; de pompen werken slecht. Rechts is de situatie zoals die met Van der Heydens brandspuit was geweest: een goede organisatie en een krachtige ononderbroken straal water.
Jan van der Heyden
Jan van der Heyden was een echte duizendpoot. Hij werkte eerst als spiegel- en lijstenmaker in een winkel op de Dam. Daarna werd hij kunstschilder. Ten slotte richtte hij zich op de techniek. Zo vond Van der Heyden een nieuw model straatlantaarn uit. Hij werd vooral bekend door de uitvinding van de nieuwe brandslang.